GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.


2011-02-21

ŠTRUDELIS SU OBUOLIAIS


500g bemielės sluoksniuotos tešlos
3 v.š. sviesto
Trupiniams:
1 v.š. džiūvėsėlių
1 v.š. cukraus
0,5 a.š. cinamono
Įdaras:
5 obuoliai
110g cukraus
1-2 v.š. sviesto
50g razinų
2 v.š. smulkintų migdolų
0,5 citrinos
1 v.š. kukurūzų miltų
1 a.š. cinamono

Kol atšils tešla gaminamas obuolių įdaras. Obuolius nulupti, išimti sėklas ir supjaustyti skiltelėmis, kurias dar perpjauti pusiau. Keptuvėje išlydyti sviestą, ant vidutinės ugnies 5min vis pamaišant kepti obuolius, supilti cukrų ir 2min vis pamaišant kepti toliau, sudėti razinas, smulkintus migdolus, suberti cinamoną išmaišyti ir toliau pamaišant kepti 2-3 min. Nutarkuoti puse citrinos žievelę, išspausti sultis sumaišyti su kukurūzų miltais, supilti ant kepamų obuolių, maišyti kol masė sutirštės ir nukelti nuo ugnies. Palikti įdarą kol atvės

tuo tarpu labai plonai iškočioti 2 tešlos lakštus. Trupiniams skirtus produktus išmaišyti. Ištirpinti 3 v.š. sviesto. Vieną lakštą aptepti tirpintu sviestu ir apibarstyti trupiniais, tada ant jo dėti kitą tešlos lakštą, aptepti sviestu, uždėti obuolių įdarą, gerai suspaudžiant suvynioti ir užspausti galus. Gautą vyniotinį dėti ant kepimo popieriumi išklotos orkaitės skardos, aptepti likusiu tirpintu sviestu ir kepti 30-35min, 180C. Jei vyniotinis netelpa į skardą galima padaryti pasagos arba apskritimo formos, tik svarbiausia nesuliesti šonų.


KOMENTARAS: Štrudelis valgomas karštas su vaniliniais ledais, bet man skanus ir šaltas. Šį kart neturėjau nei citrinos, nei kukurūzų miltų, tai dėjau 1 v.š. krakmolo kurį ištirpinau 1-2 v.š. vandens. Vietoj obuolių galima dėti kriaušes. Įdaro galima nekepti, o tiesiog viską sumaišyti ir dėti ant tešlos, bet patikėkit verta jį pakepti, nes štrudelio skonis gaunasi pasakiškas. Iškepusį galima apibarstyti cukraus pudra. Beja, gėlytę dariau iš obuolio odelės.

1 komentaras:

  1. begalo skanus,labai megstu strudeli ir gaminau dar pagal si recepta labia skanu..:) dekoju

    AtsakytiPanaikinti