GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.


2011-06-20

INGOS GRYBUKAI

Mano pirmieji grybukai ir ežiukai:


4 kiaušinio tryniai
100g sviesto
160g cukraus
400-480g miltų
100g grietinės
1,5 a.š. gesintos sodos
100g natūralaus arba dirbtinio medaus
1 a.š. maltų gvazdikėlių

Kiaušinio trynius išplakti su cukrumi. Sudėtį grietinę, į ją gesintą sodą, supilti tirpintą sviestą, medų, suberti gvazdikėlius ir miltus. Viską išmaišyti šaukštu ir palikti nakčiai šaltai. Iš gautos tešlos formuoti vienodo dydžio rutuliukus (palikti tarpus, nes išsipučia 2-2,5 karto) ir kepti 12min, 180C. Iškepti dar karšti klijuojami kiaušinio baltymu arba tirpintu šokoladu po tris rutuliukus, kad gautųsi grybo forma.
Grybukų kotų dažymui verdamas liukras: 40g baltymų + 100g cukraus. Virti vandens vonelėje kol ištirps cukrus, tada pastatyti į šaltą vandenį ir maišyti, įdėti nedaug citrinos rūgšties, kai atšals išplakti mikseriu. Gautą masę ant grybo koto tepti teptuku. Kotų apačias apibarstyti aguonomis. Išdžiovinti.
Grybo kepurėlę pamirkyti ištirpintame konditeriniame šokolade. Išdžiovinti.

Antrieji grybukai ir ežiukai:

Šaltinis ačiū Ingai B. už šį receptą ir grybukus:

KOMENTARAS: Iš šio kiekio gaunasi apie 1,2kg grybukų. Pirmą kartą kai kepiau dariau kepurėles ir kotelius, bet kepant kotelio viena pusė pasidaro plokščia, todėl geriausia ir greičiausia daryti vienodus rutuliukus. Antrą kart juos dariau slyvos dydžio, tai grybukai gavosi nemaži. Standartiniam grybukui manau užtektų riešuto dydžio rutuliukų. Kadangi mano šeimyna nemėgsta liukro aš juos dar karštus klijuoju tirpintu konditeriniu šokoladu ir kepurėles dažau teptuku, kad gautųsi plonesnis šokolado sluoksnis. Išeina 100g šokolado. Taip pat darau ežiukus, kuriuos apibarstau kokoso drožlėmis arba smulkintais riešutais tada atrodo kaip gintariniai.

3 komentarai:

  1. Jau pagaminti,dziuna. Labai vykes recepras,keliauja i seimos receptu knyga. Tik dar dejau kvapiuju pipiru ir kardamomi svieziai malto nemazai.

    AtsakytiPanaikinti