GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.


2012-08-02

MALAIZIETIŠKAS PYRAGAS „KORIUKAS“




210g cukraus
200ml vandens
80g sviesto
6 kiaušiniai (kambario temperatūros)
160g kondensuoto pieno (kambario temperatūros)
180g miltų;
2 ½ a.š. kepimo sodos.

Cukrų suberti į puodą ir kaitinti vis pamaišant, kol išsilydys ir karamelizuosis (ilgai nekaitinti, nes perkaitinus pyragas gali įgauti kartumo). Supilti vandenį (labai atsargiai, nes pradeda taškytis ir galima apsideginti). Maišyti ir kaitinti kol gausis vientisas sirupas. Sudėti sviestą ir jį ištirpinti. Išjungti ir leisti sirupui atvėsti.
Kiaušinius kelias minutes plakti, vėliau supilti kondensuotą pieną ir dar pora minučių plakti. Miltus sumaišyti su soda ir suberti į kiaušinių plakinį. Supilti atvėsusį sirupą (tešla bus skysta, kaip blynų). Supilti tešlą į 20 cm skersmens, riebalais pateptą formą. Dėti į orkaitėje į apatinę lentyną, leisti pusvalandį pastovėti ir nustačius 180C pradėti kepimą. Kepti 60-70 minučių arba kol įkištas medinis pagaliukas ištraukus bus švarus. Pyragą išimti, leisti kelias minutes pravėsti, tada išimti iš kepimo formos, dėti ant grotelių ir leisti visiškai atvėst. Galima gražiai nupjauti apačią, kad matytųsi skylutės.


KOMENTARAS: skonis, kaip meduolinio pyrago. Kepiau keturkampėje formoje.

2 komentarai: