GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.


2011-02-03

LIETUVIŠKA NAMINĖ DUONA

1 dienos maišiniui paruošti reikės:

1 stiklinės paruošto (išrūgusio) raugo (200 g);
2 stiklinių viso grūdo ruginių miltų (200 g);
0,5 stiklinės šilto vandens (100 g).

2 dienos tešlai paruošti reikės:

pirmą dieną paruošto maišinio (400 g);
1 stiklinės viso grūdo ruginių miltų (100 g);
1 stiklinės kvietinių miltų (120 g, 550D);
1 valgomo šaukšto kmynų (10 g);
3 valgomų šaukštų cukraus (35 g);
1 valgomo šaukšto natūralaus medaus (35 g);
2 arbatinių šaukštelių druskos (15 g);
1 stiklinės šilto vandens (100 g).

Paruošimas:

1 diena. Maišinio paruošimas

Į maišymo indą supilti 1 stiklinę paruošto raugo, suberti 2 stiklines viso grūdo ruginių miltų. Maišyti, kol gausis ne per kieta, šiek tiek lipni masė. Gautą masę uždengti skepeta arba plona maistine plėvele ir pastatyti šiltai rūgti 12 valandų. Rūgimo pabaigoje masė turi būti pakilusi, šiek tiek paskystėjusi, pilna oro burbuliukų.


2 diena. Tešlos ruošimas ir kepimas

Į paruoštą maišinį suberti viso grūdo ruginius ir kvietinius miltus, cukrų, druską, kmynus, medų bei įpilti stiklinę šilto vandens (galima įdėti 1 valgomą šaukštą ruginio salyklo duonos spalvai pagerinti). Minkyti tešlą rankomis (drėkinant rankas vandenyje, kad mažiau liptų) arba spiraliniu maišytuvu. Maišant spiraliniu maišytuvu pradžioje maišyti 1-u greičiu, kol neliks sausų miltų, tada 3-5 minutes 2-u greičiu, kol tešla taps vienalytė.
Suminkius tešlą, rankomis suformuoti kepaliuką, kurį įdėti į kepimo popieriumi išklotą arba aliejumi išteptą formelę ir kildyti 3 valandas, laikant šiltai (apie 25°C).

Iškilus tešlai pašauti formelę į iki 250°C įkaitintą orkaitę ir kepti 15 min., taip suformuojant duonos plutą. Sumažinti temperatūrą iki 200°C ir kepti dar apie 30 min. Iškepusios duonos kraštai turi būti rusvi, atšokę nuo formelės.
Iškepusią duoną išimti iš formelės ir apipurkšti plutą vandeniu, arba tiesiog apglostyti duoną vandenyje sudrėkintais delnais, kad plutelė suminkštėtų. Uždengti duoną skepeta ir palikti ataušti.



Šaltinis Malsena.lt

KOMENTARAS: kad naminė duona būtų skanesnė dedu 2 v.š. lukštentų saulėgrąžų arba 2 v.š. lukštentų moliūgų sėklų arba 2 v.š. sezamų (gaunasi įdomus skonis, bet mums patinka, kažkas naujo ir neįprasto mūsų skonio receptoriams) . VISADA Į 2 DIENOS TEŠLĄ DEDU 4-5 v.š. MAISTINIŲ KVIEČIŲ SĖLENŲ.
Kai norisi nekasdieninės duonos arba tiesiog savęs palepinimui galima dėti džiovintus vaisius (slyvas, abrikosus, ananasus, tropinių vaisių mišinį) ir riešutus. Tik prieš dedama juos į tešlą supjaustau mažais gabalėliais.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą