GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.


2011-03-13

AMERIKIETIŠKA SUMUŠTINIŲ DUONA


520 gr. miltų
1 a.š. druskos
1/3 puodelio šilto vandens (puodelis 237 ml)
1 puodelis šilto pieno (puodelis 237 ml)
3 v.š. cukraus
2 v.š. tirpinto sviesto
7 gr. sausų mielių

Dubenyje sumaišyti miltus su druska. Kitame dubenyje sumaišyti pieną, vandenį, cukrų, tirpintą sviestą ir mieles. Vis pamaišant palaikyti, kol mielės ištirps ir pradės putoti - 10-15 min. Tuomet supilti skystąjį mišinį į miltus ir maišyti, kol tešla taps tąsi ir elastinga. Stalą pabarstyti miltais, išversti ant jo tešlą, ir vis pridedant po truputį miltų minkyti apie 5 min. Tešla turi beveik nelipti prie rankų, bet būti labai minkšta. Uždengti ir kildinti šiltai, kol padvigubės.

Pakilusią dar kartą paminkyti apie 5 min. ant miltais pabarstyto stalo. Jei tešla vis dar limpa - minkydami pasitepkite rankas aliejumi, kad nereikėtų į tešlą berti miltų. Dedame tešlą į pailgą kepimo formą (manosios išmatavimai 35 x 13 cm.), išklotą kepimo popieriumi, ir dar kartą kildiname, kol padvigubės.

Pakilusią duoną aptepame tirpintu sviestu ir kepame 190 C orkaitėje 40-50 min. Iškepusią visiškai atvėsiname ant grotelių.

Šaltinis receptas pasiskolintas iš čia

KOMENTARAS: sumuštinių duoną kepiau stačiakampėje formoje 19cm*19cm. Tešlą kildinau orkaitėje 20-30C, maždaug 20-30min. Man ji skaniausia keptiems sumuštiniams.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą