GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.
2012-02-10
TORTAS „SALDUKAS“
Biskvitui:
50g miltų
2 kiaušiniai
80g cukraus
50g krakmolo
1,5 v.š. karšto vandens
1 a.š. kepimo miltelių
Morengas:
4 kiaušinių baltymai
200 g cukraus
Kremas:
220g vanilinių zefyrų
200g grietinėlės
850ml skardinės konservuotų persikų
Sulaistymui:
30ml brendžio
10ml sirupo nuo persikų
Biskvitui į kiaušinius supilti karštą (neverdantį) vandenį ir išplakti iki putų. Lėtai plakant pilti cukrų ir dar plakti 2-3min. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, krakmolu ir persijoti. Puse miltų supilti į masę, gerai išmaišyti šaukštu, tada supilti kitą pusę ir vėl gerai išmaišyti. Rudajam biskvitui į miltus įmaišyti kakavos miltelius. Gautą masę supilti į kepimo popieriumi išklotą orkaitės skardą. Kepti 20min, 180C.
Morengui baltymus išplakti, kol suputos, nenustojant plakti po šaukštą berti cukrų (kitą šaukštą cukraus berti po to, kai ištirps anksčiau subertas). Padidinti mikserio greitį iki maksimalaus ir plakti, kol masė bus labai standi ir blizgi (apie 10 minučių). Ant kepimo popieriaus nusibrėžti du 24 cm skersmens apskritimą ir lygiu sluoksniu paskleisti baltymų masę. Morengą geriausia džiovinti kelias valandas iš vakaro ir palikti išjungtoje orkaitėje per naktį. Orkaitės temperatūra t.b. 80C, džiovinami truputi pravėrus orkaitės dureles. Po 1-2val orkaitę išjungti, uždaryti dureles ir morengą palikti per naktį.
Grietinėlę išplakti iki standumo. Morengą sulaužyti gabalėliais. Zefyrus supjaustyti kubeliais, pasilikti kelis papuošimui. Persikų puseles supjaustyti skiltelėmis. Sumaišyti zefyrus, morengus, ir grietinėlę.
Torto formavimas: biskvitą sulaistyti sumaišytu skysčiu (brendis + sirupas). Sudėti persikus
uždėti kepimo formos kraštus, sudėti sumaišytą masę, gerai suspausti ir išlyginti. Papuošti zefyrais ir persikais.
KOMENTARAS: tortas mėgstantiems labai saldžiai.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą