GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.


2011-02-13

TORTAS „NAPOLEONAS“



Tešla:
700g miltų
4 v.š. grietinės
500g sviesto (galima perpus su margarinu)
1 kiaušinis
5g druskos
Kremas:
500g sviesto
120g miltų
350g cukraus
1 stiklinė pieno
2 kiaušinio tryniai
1 pakelis vanilinio cukraus
Galima dėti spanguolių arba citrinos sulčių, kad būtų rūgštesnis kremas

Ant virtuvinės lentos beriami miltai, užbarstoma druskos, padarius duobutę, supilama grietinė, įmušamas kiaušinis, atšaldytas supjaustytas sviestas ir kapojama peiliu, kol tešloje nelieka sausų miltų. Tešla suspaudžiama ir atšaldoma. Po poros valandų iš tešlos iškočiojama trys vienodo dydžio papločiai, perkeliami į vandeniu pavilgytą skardą, subadomi šakute ir kepami orkaitėje kol pagels. Iš skardos išimami, kai atšals.
Kremui skirtas sviestas ištirpinamas puode, beriami miltai ir maišant pakaitinama, kol miltai pradeda gelsti. Atskirai užvirinamas pienas su cukrumi ir supilamas į sviestą, smarkiai maišant. Dar kiek pakaitinus, nukeliamas nuo ugnies ir mediniu šaukštu sukama, kol kremas atšąla. Tada po vieną įmušami tryniai ir gerai išsukama. Kartu po truputį pilamos sultys, vanilinis cukrus ir sukama kol kremas pasidaro purus.
Atšalę papločiai pertepami kremu ir palaikomi porą valandų paslėgti. Tada kremu aptepami nulyginti torto šonai ir viršus. Šonai apklijuojami trupiniais. Ant viršaus trupiniai (kakava, šokoladu arba cukraus pudra) pro šabloną išbarstomi norimi ornamentai.

Šaltinis knyga „Lietuvių valgiai“

KOMENTARAS: Šis šedevras ne mano gamybos, bet noriu pasidžiaugti, kad teko jį valgyti. Tai mano mamytės keptas 3kg tortas. Gaila, kad tokiam šedevrui pagaminti šiuo metu neturiu laiko. Skaniausias kai pastovi šaltai 2 paras, bet galima valgyti ir anksčiau. PATS SKANIAUSIAS TORTAS VALGYTAS PASKUTINIUS PENKIS (GAL IR DAUGIAU) METUS.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą