GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.


2011-03-11

KAIMIŠKAS TORTAS


Pusiau sluoksniuota tešla:
900g miltų
200g grietinės
500g sviesto
druskos
Kremas:
300g kondensuoto pieno
500g sviesto
200g serbentų, spanguolių uogienės arba drebučių
1 citrinos sultys ir žievelė
Papuošimui:
100g miltų
25g sviesto
30g grietinės
1 kiaušinio trynys
50g šokolado
Riebalų virimui
Cukraus pudros apibarstymui

Miltai, supjaustytas atšaldytas sviestas ir druska kapojama ant stalo, pamažu pilant grietinę, kol nelieka sausų miltų. Tešla suspaudžiama į tris gabalus ir atšaldoma. Paskui iškočiojami trys papločiai, iškepami vandeniu suvilgytoje skardoje ir ten pat atšaldomi.
Kremui sviestas gerai išsukamas. Sukant toliau po truputį pilamas kondensuotas pienas, dedama uogienė, citrinos sultys ir žievelė. Sukama, kol masė pasidarys puri. Jei uogienė per skysta prieš tai pavirinama.
Iš papuošimui skirtų produktų suminkoma tešla, kočėlu gerai išmušama vis lankstant tešlos kraštus į vidų, kol atsiranda oro pūslelių, 1 valandą laikoma pridengta šaltoje vietoje. Iš tešlos iškočiojamas 2mm storio lakštas ir ratuku, formelėmis arba aštriu peiliu išpjaustomi lapeliai, gėlytės, juostelės ar kitokie papuošimai. Išverdami įkaitintuose riebaluose ir ataušę apibarstomi cukraus pudra.
Sluoksniuotos tešlos papločiai pertepami atšaldytu kremu ir ranka suspaudžiami. Aplyginti šonai ir viršus aptepami tuo pačiu kremu, šonai apklijuojami trupiniais. Viršus padengiamas tirpintu šokoladu ir papuošiamas pagamintais papuošimais.

Šaltinis knyga „Lietuvių valgiai“

KOMENTARAS: Šį tortą (maždaug 3kg) gamino mano mamytė. Tortas nėra labai saldus. Tai torto „Napoleono“ brolis, nes skonis labai panašus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą