GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.


2011-04-06

PLIKYTI SAUSAINIAI


100g sviesto
160g miltų
1 v.š. cukraus
2 dideli kiaušiniai
260g pieno
Žiupsnelis druskos

Vandenį užvirti kartu su pjaustytu sviestu, cukrumi, druska. Gautą skystį greitai supilti ant persijotų miltų ir intensyviai maišyti. Nenustojus maišyti vieną po kito supilti kiaušinius, kol gausis elastinga, vientisa, blizgi tešla. Ar gera tešla galima patikrinti ir taip: tarp dviejų pirštų paimti tešlos ir atitraukti pirštus vieną nuo kito, tešla turi būti tąsi ir nenutrūkti. Tešla turi būti tokio kietumo, kad įspausti į skardą sausainiai išlaikytų savo formą ir nesklistų. Gautą tešlą sudėti į konditerinį švirkštą ir formuoti sausainius. Kepti 25-30min, 200-220C. Pirmąsias 10-15min negalima atidaryti orkaitės durelių, nes sausainiai sukris.

Šaltinis Knyga „Kepiniai“

KOMENTARAS: Pagaliau išdrįsau pasigaminti. Išėjo 11 didelių sausainių. Juos įdariau pirktiniu kremu skirtu pertepti tortus. Dėjau 3 mažus kiaušinius ir kepiau 190C, 20min, antroje lentynoje nuo apačios vėjelio funkcija. Atidarius dureles sausainiai truputėli subliuško, nors buvo labai gražiai įsipūtę. Gavosi skanūs, tokie kokių ir norėjau.
Komentaras iš knygos: Jei kepimo temperatūra per žema, pyragaičiai neiškyla, jei per aukšta –mažai iškyla, jų paviršius labai sutrūkinėja, galai užsiriečia į viršų, deformuojasi.
Tešlos kietumas reguliuojamas kiaušiniais. Jei matoma, kad tešla reikiamo kietumo ir kiaušinių dar yra, tai visų ir nesudėti, o jei per kietą įdedama daugiau kiaušinių, nei nurodyta recepte.
Jei į tešlą dedama kepimo miltelių jie sumaišomi su paskutiniu kiaušiniu ir įsukami į tešlą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą