![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhBP89UTjEdKxaJ2jy_R0fLskFnDVh7tAE7iXPPzCT-Mc_EiTCxCXZyciX9zu6x1i_Gc0T6Gtn1YTCIqYq108mQgBd5bJu9WTbvip03TD_hZm2YWcIh48oC-57NiauFO6hXy_KzpQ_U-hsO/s320/74.1..jpg)
1 dienos maišinys:
1 stiklinė paruošto (išrūgusio) raugo
2 stiklinės viso grūdo ruginių miltų
1 stiklinė šilto vandens
2 dienos tešla:
Pusė pirmą dieną paruošto maišinio (kita pusė padedama į šaldytuvą kitam kartui)
1 stiklinė viso grūdo ruginių miltų
1 stiklinės kvietinių miltų
1v.š kmynų
2v.š. cukraus
1a.š. smulkios druskos
5v.š. su kaupu kviečių sėlenų
0,5-1 stiklinė avižinių dribsnių
70-100g saulėgrąžų
1-1,5 stiklinės šilto vandens
1 diena.
Į maišymo indą supilti 1 stiklinę paruošto raugo, suberti 2 stiklines viso grūdo ruginių miltų, supilti vandenį. Maišyti, kol gausis ne per kieta, šiek tiek lipni masė. Gautą masę uždengti skepeta arba plona maistine plėvele ir pastatyti šiltai rūgti 12 valandų. Rūgimo pabaigoje masė turi būti pakilusi, šiek tiek paskystėjusi, pilna oro burbuliukų.
2 diena.
Į dubenį sudėti visus produktus. Maišant spiraliniu maišytuvu pradžioje maišyti 1-u greičiu, kol neliks sausų miltų, tada 3-5 minutes 2-u greičiu, kol tešla taps vienalytė.
Gautą masę sukrėsti į aliejumi išteptą formelę ir kildyti 3 valandas, laikant šiltai (apie 25°C). Iškilus tešlai pašauti formelę į iki 250°C įkaitintą orkaitę ir kepti 15 min., taip suformuojant duonos plutą. Sumažinti temperatūrą iki 200°C ir kepti dar apie 30 min.
Iškepusią duoną išimti iš formelės ir apipurkšti plutą vandeniu, arba tiesiog apglostyti duoną vandenyje sudrėkintais delnais, kad plutelė suminkštėtų. Uždengti duoną skepeta ir palikti ataušti.
KOMENTARAS: Antros dienos mišinys gaunasi toks, kad rankomis neišeina suminkyti duonos kepalo, o tiesiog reikia supilti į formą. Man tai labai patinka ir iškyla gerai. Šiuo metu, tai pati skaniausia mūsų šeimoje kepama duona.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą