GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.


2011-07-07

TORTAS „KRYŽIUS“


Biskvitas:
100g miltų
3 kiaušiniai
150g cukraus
100g krakmolo
3 v.š. karšto vandens
2 a.š. kepimo miltelių
P.S. Dariau iš dvigubos normos. Vienas biskvitas baltas, kitas rudas (dėjau 2 v.š. kakavos miltelių)
Kremas:
360g sviesto
2,5 stiklinės cukraus
4 v.š. manų kruopų
3 stiklinės pieno
2 citrinos arba 1 citrina+1 apelsinas
300g džiovintų slyvų
Papuošimui:
1 pakelis konjako skonio kremo miltelių
Biskvitų sulaistymui: atvėsintas virintas vanduo, cukrus, konjakas.

Biskvitui į kiaušinius supilti karštą (neverdantį) vandenį ir išplakti iki putų. Lėtai plakant pilti cukrų ir dar plakti 2-3min. Miltus sumaišyti su kepimo milteliais, krakmolu ir persijoti. Puse miltų supilti į masę, gerai išmaišyti šaukštu, tada supilti kitą pusę ir vėl gerai išmaišyti. Rudajam biskvitui į miltus įmaišyti kakavos miltelius. Gautą masę supilti į kepimo popieriumi išklotą orkaitės skardą. Kepti 20-25min, 180C.
Kremui iš manų kruopų ir pieno išvirti košę ir atšaldyti. Kambario temperatūros sviestą išsukti su cukrumi iki purumo. Į manų košę sudėti nutarkuotą citrinų arba citrinos ir apelsino žieveles ir išspausti sultys. Po truputį dėti sviesto masę ir pastoviai plakti. Kremas turi gautis purus.
Torto formavimas: biskvitas+pusė kremo+tolygiai išdėliotos džiovintos slyvos+biskvitas. Biskvitus labai gerai sulaistyti. Tortą papuošti paruoštu kremu iš pakelio, kurį pagaminti, kaip nurodyta instrukcijoje. Tortą per naktį laikyti šaldytuve.

KOMENTARAS: Kremo skonis fantastiškas, niekas taip ir neatspėjo iš ko jis padarytas. Pirmą kartą gaminau tortą ne apvalų ar keturkampį, todėl teko specialiai jam gaminti padėklą. Gavosi labai didelis tortas, maždaug 3kg. Kremą papuošimui ruošiau iš pakelio, nes nebeturėjau jėgų gaminti pati. Papuošimas užtruko daug ilgiau, nei torto formavimas. Tik nufotografavus pamačiau puošimo trūkumus, prieš darant juosteles, reikėjo tortą aptepti tuo pačiu kremu. Na, bet kai pirmą kart puošiau konditeriniu švirkštu, rezultatas gana vykęs.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą