GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.


2011-08-27

PIENIŲ ŽIEDŲ MEDUS


500-550 pienių žiedai be kotelių
1,7 kg cukraus
1 didelė citrina
1,5-2l vandens

Pienių žiedus skinti švarioje nuo teršalų vietoje, saulėtą dieną ir dėti į pintą krepšį. Palikti pavėsyje, kad išsivaikščiotų vabaliukai (jų būna daug). Atskirti geltonus žiedlapius nuo žalios dalies. Visa žaluma išmetama, nes ji medui priduos kartumo. Geltonus žiedlapius užpilti vandeniu, sudėti tarkuotą citrinos žievelė ir išspaustas sultis. Išmaišoma ir kaitinama ant silpnos ugnies 20min. Kai tik mišinys pradeda kunkuliuoti puodas nukeliamas nuo viryklės ir paliekamas pastovėti per naktį (12val). Skystis perkošiamas per sietelį, žieduose likusį skysti taip pat išspausti. Į skystį supilti cukrų ir virti ant silpnos ugnies atidengus puodą apie 2val, kol sirupas taps šviežio bičių medaus tirštumo. Ar pakankamai tirštas sirupas tikrinama užlašinus ant lėkštės, kai atvėsta matosi tikrasis jo tirštumas. Išvirtas medus supilstomas į stiklainius ir laikomas vėsiai.

KOMENTARAS: Šis receptas 4 metus laukė savo eilės, pagaliau ryžausi ir tikrai nenusivyliau, pasakiškas skonis, tinka prie blynų, košių, tortų pertepimui, desertams ir t.t. Žiedų neploviau, nes nusiplaus žiedadulkės. Gavosi 2,5l medaus. Aš medų laikau šaldytuve.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą