GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.


2012-01-31

AGUONINIS ŽIEDAS (su mielėmis)


3 stiklinės miltų
200ml pieno
1 kiaušinis
50g tirpinto sviesto
0,5 a.š. druskos
1 v.š. cukraus
7g sausų mielių
Įdarui:
160g aguonų
250g obuolių
0,5 stiklinės cukraus
1 v.š. medaus
1 kiaušinio baltymas
Aptepimui:
1,5 v.š. tirpinto sviesto
1 kiaušinio trynys

Prieš minkant tešlą išvirti aguonas ir obuolius. Aguonas nuplauti ir virti 30min. Obuolius nulupti, išimti šerdis supjaustyti kubeliais ir virti kol suminkštės, bet neištis (~5min).
Tešlai mieles ištirpinti šiltame piene, įmaišyti likusius tešlai skirtus produktus. Tešlą gerai išminkyti ir palikti šiltai, kad pakiltų. Kad procesas vyktų greičiau galima dėtį į įkaitintą iki 40C orkaitę, 20-25min.
Įdarui virtas aguonas nukošti, įmaišyti cukrų, sumalti mėsmale, įmaišyti medų ir virtus obuolius. Atsargiai įmaišyti iki standžių putų išplaktą baltymą.
Iš tešlos kuo ploniau iškočioti pailgą blyną, aptepti tirpintu sviestu. Paskirtyti įdarą, susukti į volą, įdėti į orkaitės kepimo skardą išklotą kepimo popieriumi suformuojant lanką. Viršų įpjauti, tas vietas praplėsti pirštais, aptepti plaktu kiaušinio tryniu ir palikti 15min pakilti.

Kepti 180C, 20min.

Šaltinis Supermama.lt

KOMENTARAS: Labai skanus, skonis tarp šimtalapio ir aguoninės pynės.
Aguonų nemaliau. Jei mėgstate obuolius galite jų neapvirti, o tiesiog supjaustytus sudėti į įdarą.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą