GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.


2012-01-31

BAKLAVA


1 pakuotė filo tešlos (450g)
200g sviesto
Įdaras:
500g graikiškų riešutų, pistacijų ir migdolų mišinys
1,5 a.š malto cinamono
Žiupsnelis druskos
Sirupas:
1 stiklinė cukraus
1 stiklinė medaus
3/4 stiklinė vandens
1 v.š citrinos sulčių + griežinėlis citrinos žievelės
2 cinamono lazdelės arba 0,5 a.š. malto cinamono
1 a.š. maltų gvazdikėlių
1 a.š. malto kardamono

Phyllo tešlą palikti atšilti kambario temperatūroje. Išimti iš įpakavimo, laikyti po drėgnu rankšluosčiu, kitaip ji išdžiūsta ir tampa trapi.
Pirmiausia pasigaminti sirupą, kuriuo vėliau sulaistyti baklavą. Į nedidelį puodelį pilti cukrų, medų, vandenį, citrinos sultis, cinamoną, citrinos žievelę, maltus gvazdikėlius ir maltą kardamoną. Virti ant vidutinės ugnies, karts nuo karto pamaišyti, kol cukrus ištirps. Tuomet ugnį truputį sumažinti ir virti, kol sirupas truputį sutirštės (~10min). Išimti citrinos žievelę ir cinamono pagaliukus, palikti atvėsti.
Riešutus susmulkinti, suberti į dubenį kartu su cinamonu, druska ir gerai išmaišyti.
Ištirpinti sviestą.
Aukštais kraštais kepimo skardą ištepti tirpintu sviestu. Phyloo tešlą susipjaustyti skardos dydžio lakštais ir vėl uždengti rankšluoščiu. Į kepimo indą dėti vieną phyllo tešlos lakštą, lengvai ištepti tirpintu sviestu ir taip kol bus sutepti 7 lakštai. Apibarstyti ¾ stiklinės riešutų mišinio, vėl klojama 7 lakštus perteptus sviestu ir taip kol baigsis riešutų mišinys. Likusius lakštus sudedame ant viršaus, kiekvieną pertepant tirpintu sviestu. Gautą baklvą iš pradžių supjaustome skersai, paskui išilgai, kad gautusi rombeliai. Kepti 170C, 30min (kol viršus pageltonuos). Ištraukti iš orkaitės, palikti kelias minutes kol atauš ir ant viršaus supilti sirupą. Palikti subręsti mažiausiai 2 val.

Šaltinis originalus receptas

KOMENTARAS: kuo ilgiau stovi, tuo darosi skanesnė. Baklavai nereikia šaldytuvo, puikiausiai išsilaiko kambario temperatūroje 2-3 mėnesius. Mūsų šeimoje buvo suvalgyta per 2 savaites. Beja naudojau graikiškus riešutus ir migdolus, nes pistacijų neturėjau. Dėjau ir lazdyno riešutus, bet jie višiskai netinka.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą