
1 pakuotė filo tešlos (450g)
200g sviesto
Įdaras:
500g graikiškų riešutų, pistacijų ir migdolų mišinys
1,5 a.š malto cinamono
Žiupsnelis druskos
Sirupas:
1 stiklinė cukraus
1 stiklinė medaus
3/4 stiklinė vandens
1 v.š citrinos sulčių + griežinėlis citrinos žievelės
2 cinamono lazdelės arba 0,5 a.š. malto cinamono
1 a.š. maltų gvazdikėlių
1 a.š. malto kardamono
Phyllo tešlą palikti atšilti kambario temperatūroje. Išimti iš įpakavimo, laikyti po drėgnu rankšluosčiu, kitaip ji išdžiūsta ir tampa trapi.
Pirmiausia pasigaminti sirupą, kuriuo vėliau sulaistyti baklavą. Į nedidelį puodelį pilti cukrų, medų, vandenį, citrinos sultis, cinamoną, citrinos žievelę, maltus gvazdikėlius ir maltą kardamoną. Virti ant vidutinės ugnies, karts nuo karto pamaišyti, kol cukrus ištirps. Tuomet ugnį truputį sumažinti ir virti, kol sirupas truputį sutirštės (~10min). Išimti citrinos žievelę ir cinamono pagaliukus, palikti atvėsti.
Riešutus susmulkinti, suberti į dubenį kartu su cinamonu, druska ir gerai išmaišyti.
Ištirpinti sviestą.
Aukštais kraštais kepimo skardą ištepti tirpintu sviestu. Phyloo tešlą susipjaustyti skardos dydžio lakštais ir vėl uždengti rankšluoščiu. Į kepimo indą dėti vieną phyllo tešlos lakštą, lengvai ištepti tirpintu sviestu ir taip kol bus sutepti 7 lakštai. Apibarstyti ¾ stiklinės riešutų mišinio, vėl klojama 7 lakštus perteptus sviestu ir taip kol baigsis riešutų mišinys. Likusius lakštus sudedame ant viršaus, kiekvieną pertepant tirpintu sviestu. Gautą baklvą iš pradžių supjaustome skersai, paskui išilgai, kad gautusi rombeliai. Kepti 170C, 30min (kol viršus pageltonuos). Ištraukti iš orkaitės, palikti kelias minutes kol atauš ir ant viršaus supilti sirupą. Palikti subręsti mažiausiai 2 val.
Šaltinis originalus receptas
KOMENTARAS: kuo ilgiau stovi, tuo darosi skanesnė. Baklavai nereikia šaldytuvo, puikiausiai išsilaiko kambario temperatūroje 2-3 mėnesius. Mūsų šeimoje buvo suvalgyta per 2 savaites. Beja naudojau graikiškus riešutus ir migdolus, nes pistacijų neturėjau. Dėjau ir lazdyno riešutus, bet jie višiskai netinka.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą