GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.


2012-01-26

MORENGŲ IR AGUONINIO BISKVITO TORTAS SU KARAMELINIU KAVOS KREMU


Biskvitas:
150g sviesto
150g cukraus pudros
1 citrinos tarkuota žievelė
1 a. š. vanilinio cukraus
4 kiaušiniai
100g miltų
200g aguonų
2 v. š. pieno
Morengas:
5 kiaušinių baltymai
200 g cukraus
Kremas:
350 g sviesto
2 skardinės (po 397 g) Rududu
200 ml stiprios kavos (180ml vandens + 3a.š. tirpios kavos)
Sirupas:
6 v. š. vandens
4 v. š. cukraus
2 v. š. brendžio
Papuošimas:
840g giretinėlės
210g cukraus
2 pokeliai gietinėlės standiklio
1a.š. be kaupo citrinos rūgšties
100g balto šokolado (angelui)

Aguoniniam biskvitui išplakti minkštą kambario temperatūros sviestą su puse cukraus pudros. Įmaišyti citrinos žievelę ir vanilinį cukrų. Po vieną įmaišyti kiaušinių trynius. Miltus sumaišyti su aguonomis ir atsargiai įmaišyti į tešlą kartu su pienu. Baltymus išplakti su likusia cukraus pudra iki standumo ir įmaišyti į tešlą. Tešlą sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą 24 cm skersmens torto formą ir kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 30 – 40 minučių. Ataušinti ir perpjauti į du sluoksnius.
Sirupui vandenį užvirti su cukrumi. Nukelti nuo viryklės, ataušinti ir įmaišyti brendį.
Morengams baltymus išplakti, kol suputos, nenustojant plakti po šaukštą berti cukrų (kitą šaukštą cukraus berti po to, kai ištirps anksčiau subertas). Padidinti mikserio greitį iki maksimalaus ir plakti, kol masė bus labai standi ir blizgi (apie 10 minučių). Ant kepimo popieriaus nusibrėžti du 24 cm skersmens apskritimus ir juose lygiu sluoksniu paskleisti baltymų masę. Vienu metu galima džiovinti du morengų lakštus tik tuo atveju, jei orkaitė yra su ventiliatoriumi. Morengus geriausia džiovinti kelias valandas iš vakaro ir palikti išjungtoje orkaitėje per naktį. Orkaitės temperatūra t.b. 80C, džiovinami truputi pravėrus orkaitės dureles. Po 1-2val orkaitę išjungti, uždaryti dureles ir morengus palikti per naktį.
Kremui visi produktai būtinai turi būti vienodos kambario temperatūros. Sviestą išplakti iki purumo (plakti mažiausiai 5 minutes), po šaukštą nenustojant plakti sudėti Rududu ir gerai išplakti, kol masė pašviesės. Po šaukštą plakant įmaišyti kavą (kitą šaukštą pilti tuomet, kai prieš tai įpiltas jau bus visiškai įsimaišęs į kremą).
Vieną aguoninio biskvito sluoksnį sulaistyti cukraus sirupu su brendžiu. Aptepti kremu. Dėti morengo sluoksnį, aptepti kremu. Vėl dėti aguoninį biskvitą, sulaistyti, tepti kremu, dėti morenginį sluoksnį.


Šaltinis: originalus receptas

KOMENTARAS: Saldus, riebus, bet tiems kas mėgsta saldžiai idealus tortas. Biskvitui aguonų nemaliau, man jos netrukdė, jei norite galite malti. Į morengo masę galite įmaišyti 50-80g smulkintų graikinių riešutų. Biskvitas gavosi nesausas, todėl sirupu nelaisčiau. Sluoksnius dėjau ne taip kaip aprašyta recepte, todėl valgant man kažkaip norėjosi dar vieno biskvito per patį viduriuką.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą