GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.


2012-01-27

SILEZIŠKA ŠVIESI DUONA


500g kvietinių miltų
200g raugo
250ml vandens
3-4g sausų mielių
10g druskos
1 a.š. maltų kmynų

Iš nurodytų produktų išminkyti tešlą (10min). Tešla turi būti elastinga, šiek tiek lipni. Įdėti į aliejumi išteptą dubenį ir uždengus maistine plevele plaikyti 2-2,5val kol padvigubės. Jei tešla auga greičiau, apminkyti ir leisti augti 2val. Tešlą padalinti į du gabalus ir išminkyti 15cm ilgio kepalą. Padėti ant skardoje iškloto kepimo popieriaus ir apibarstyti ruginiais miltais. Palikti augti 1-1,5val. Kepti 200C, 40min su garais (į kitą skardą įpilti karšto vandens ir pastatyti orkaitės apačioje). Svarbiausia, kad kepimo metu 10-12min orkaitė būtų drėgna.

Šaltinis originalus raceptas

KOMENTARAS: kaip pasigaminti raugą aprašyta originaliame recepte.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą