GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.
2012-02-14
IMERULI KHACHAPURI (gruziniška sūrio duona)
250g miltų
2g druskos
5g sausų mielių
80g vandens
10g aliejaus
Įdarui:
150g fetos sūrio
200g mozzarellos
Aptepimui prieš kepant:
1 mažas kiaušinio trynys
1 a.š. vandens
Aptepimui iškepus:
10g tirpinto sviesto
Šiltane vandenyje ~45C ištirpinti mieles ir palikti, kad suputotų. Į miltus suberti druską, supilti aliejų ir mieles, išminkyti tešlą ir palikti šiltoje vietoje pakilti (1-2val). Burokine tarka sutarkuoti sūrius ir iš jų suformuoti kamuolį. Iš pakilusios tešlos suformuoti blyną, ant jo vidurio dėti sūrio kamuolį ir apsargiai imant tešlos kraštus juos sukelti suformuojant kaip lauknešėlį, gautus kraštelius užlankstyti, turi gautis kamuolys, tada atsargiai minkant arba kočiojant suformuoti blyną, jo viduryje padaryti skylutę ir dėti ant orkaitės kepimo skardos išklotos kepimo popieriumi, aptepti trynio ir vandens mišiniu.
Kepti 200C, ~15min. Pro padarytą skylutę turi išeiti oras ir blynas nesipūsti, jei vis dėlto pučiasi dar kartą padarytą skylutę praplatinti, kad subliukštu. Iškepusį aptepti tirpintu sviestu.
Šaltinis originalus receptas ir khachapuri formavimas
KOMENTARAS: Labai skanus tiek šiltas, tiek šaltas. Galima valgyti vieną, su alyvuogėm, salotomis ir pan. Sūrio kiekius galite reguliuoti pagal save, jei norite aštrešnio skonio dėkite daugiau fetos. Nežinau kodėl nurodytam video tešla laikoma šaldytuve, nes kiek žiūrėjau kitus receptus visur ją kildo šiltai. Na nebent ši paliekama nakčiai, dėl to deda kad nesurūgtų. Tačiau šiam video geriausiai parodyta kaip formuoti khachapuri.
Kiekvienas Gruzijos regionas turi savo variantą. Galima kepti ir keptuvėje, ir orkaitėje, bet originalus kepamas krosnyje.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą