GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.


2012-02-24

NEKEPTAS OBUOLIŲ TORTAS SU MANŲ KRUOPOMIS


Pagrindui:
200 g sausainių „Gaidelis“
80g sviesto
Manų košės įdaras:
200g pieno
80g medaus
1 v.š. manų kruopų
30g kepintų, smulkintų migdolų
0,5 citrinos žievelės
1 a.š. vanilinio cukraus
Obuolių įdaras:
600g luptų ir pjaustytų skiltelėmis obuolių
2 a.š. cukraus
Viršui:
200g plakamosios grietinėlės
1 v.š. cukraus pudros

Sausainius sumalti su virtuviniu kombainu naudojant peilį malti mėsai, supilti tirpintą sviestą ir gerai išmaišyti. Gautą masę tolygiai paskirstyti 20cm skersmens formoj nuimamais kraštais ir labai gerai suspausti pvz stiklinės dugnu. Palikti šaldytuve bent jau 1val, kad sustingtų.
Manų košės įdarui pieną kaitinti su medumi ir manų kruopomis ant vidutinės ugnies ~20min. Kai pasidarys tiršta masė, suberti riešutus, vanilinį cukrų ir citrinos žievelę. Masę supilti ant sausainių pagrindo, išlyginti.
Obuolius sudėti į verdantį vandenį, suberti cukrų ir apvirti ~3min, kad tik truputėli suminkštėtų, bet imant neišsiardytų, o liktų skiltelėmis. Suminkštėjusias nukošti ir sudėlioti ant pagrindo.
Gautą tortą pilnai atvėsinti.
Išplakti grietinėlę su cukraus pudra iki standumo ir konditeriniu maišeliu papuošti tortą.

Šaltinis K. Buožytė-Brundzienė „ Viskas iš obuolių“ (1988m)

KOMENTARAS: originaliame recepte sausainių pagrindo nebuvo, bet jo tikrai trūko. Galite dėti ir neapvirtus obuolius.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą