GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.
2012-02-10
RŪGŠTI RUGINĖ DUONA
450g rupaus malimo ruginių miltų + apibarstymui
100g rupaus malimo kvietinių miltų
300ml šilto vandens
100-150 ml ruginio raugo
2 v.š. saulėgrąžų aliejaus
3 v.š. maistinių rugių sėlenų
5g druskos
1 v.š. cukraus
2 v.š. kmynų
2 v.š. lukštentų saulėgrąžų
Dideliame dubenyje sumaišyti miltus, sėlenas, druską, cukrų, kmynus, saulėgrąžas, supilti aliejų, su vandeniu sumaišytą raugą ir minkyti tešlą (rankas patepus su trupučiu aliejaus). Ji turi būti lengvai minkoma, jei per skysta įdėti daugiau miltų. Suformuoti vieną arba du kepaliukus ir apibarstyti rupaus malimo ruginiais miltais. Paliti pakilti ~4val. Kepti 250C ~10min ir 180C 20-30min. Duonos paviršius sutrūkinėja. Ataušinti ant grotelių.
Kepiau Kūčių stalui:
Šaltinis Daniel Stevens knyga “Naminė duona”
KOMENTARAS: kvietinių miltų, kmynų ir saulėgrąžų originaliame recepte nebuvo, bet man su jais skaniau.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą