GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.
2012-02-24
TORTAS „MEDUTIS“
100g sviesto arba margarino
1 stiklinė cukraus
4 v.š. medaus
3 kiaušiniai
4,5-5 stiklinės miltų
2 a.š. sodos (nugesintos actu)
Kremas:
1,3l grietinėlės
6-7v.š. cukraus pudros
4-5v.š. citrinos sulčių + žievelė
Vandens vonelėje įdėtame dideliame dubenyje maišyti ir ištirpinti sviestą, medų, kiaušinius, cukrų, gerai išmaišyti, kai masė sušils supilti gesintą sodą ir dubenį nuėmus supilti miltus. Jų reikia tiek, kad būtų minkoma tešla (nepadauginti miltų). Geriau minkštesnė tešla (turi padėjus nususileisti). Kočioti šiltą tešlą ant miltais pabarstyto stalo. Iškočioti 2-3cm storio lakštą, dėti ant kepimo popieriumi išklotos orkaitės skardos ir kepti 220C, ~3min (kol pasidarys šviesiai rudas). Iškepęs paplotis kol dar karštas apipjaustomas uždėjus norimo skersmens lėkšte. Iš likusių apipjovimų padaryti trupinius.
Kremui į grietinelę supilti cukraus pudrą ir plakti mikseriu iki standumo, palaipsniui supilti citrinos sultis ir suberti žieveles. Kremas t.b. saldžiarūgstis.
Pertepti torto lakštus kremu, viršų ir šonus taip pat aptepti kremu ir apibarstyti trupiniais.
Šaltinis E. Račiūnienė „Sau ir svečiams“ (1989m)
KOMENTARAS: originaliame recepte kremui naudojama 1l grietinės, 2 v.š. želatinos ir 4 v.š. grietinėlės želatinai ištirpinti. Bet kadangi aš dariau neapvalios formos, tai pabijojau, kad kremas išbegs per kraštus. Jei kepti apvalius 24cm skersmes lakštus gausis 10vnt.
Mano tortas svėrė 2,7kg.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą