GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.


2012-02-05

TRADICINIS VOKIŠKAS KALĖDINIS PYRAGAS (QUARKSTOLLEN)



270g razinų (“sultana” + auksinės)
4 v.š. brendžio
250g drėgnos varškės
150g cukraus
150g kambario temperatūros sviesto
2 kiaušiniai
1 citrinos sultys + žievelė
9g vanilinio cukraus
150g smulkintų migdolų
1 apelsino žievelės
500g miltų
25g kepimo miltelių

Marcipaninis įdaras:
100g migdolų
100g cukraus pudros
1,5v.š. vandens

Aguoninis įdaras:
110g aguonų
70ml virinto karšto pieno
60g cukraus
1 v.š. brendžio
1 kiaušinis

Aptepimui:
100g tirpino sviesto
300g cukraus pudros


Razinas nakčiai užpilti brendžiu. Kitą dieną pirmiausia pasidaryti įdarus.
Marcipaniniui įdarui migdolus pavirti kepias minutes ir nuimti luobeles (tiesiog spausti riešutą tarp tirštu ir lengvai nusiims, tik reik nuiminėti kol riešutai šilti). Migdolus sumalti, sumaišyti su cukraus pudra ir vandeniu. Gerai išminkyti ir palikti keliom valandom šaldytuve.
Aguoniniam įdarui aguonas sumalti užpilti karštu pienu ir palikti pilnai ataušti. Įmaišyti cukrų, brendį, kiaušinio trynį. Baltymą išplakti iki standžių putų ir taip pat atsargiai įmaišyti į aguoninę masę.
Į didelį dubenį suberti visus išvardintus ingridientus skirtus pyragams ir gerai išminkyti tešlą. Suformuoti du su marcipaniniu ir aguoniniu įdarais kaip parodyta paveikslėlyje.

Kepti 170C, 50min. Po pyragų apačia įkloti 2-3 sluoksnius kepimo popieriaus, nes kitaip apačia prisvils. Iškepusius karštus pyragus gausiai aptepti tirpintu sviestu ir gausiai apibarstyti cukraus pudra. Pilnai ataušinti, suvinioti į kepimo foliją ir laikyti šaldytuve.

Šaltinis originalus receptas ir Supermama.lt

KOMENTARAS: pyragas brandinamas 2 savaites, tada jis skaniausias. Aš kepiau likus 20 dienų iki šv. Kalėdų. Aguoniniam įdarui naudojau pirktinį paruoštą įdarą. Negalima vynioti į maišelius, nes supelys. Kiti laiko kambario temperatūroje, bet aš neišdrysau, man buvo saugiau laikyti šaldytuve, ant apatinės lentynos.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą