GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.


2012-03-29

LYDYTAS SVIESTAS GHI


200g naminio 82% sviesto

Kaitinti sviestą puode su dvigubu dugnu ant vidutinės ugnies, kol užvirs. Kai į jo paviršių iškils baltos putos, liepsną visiškai sumažinti. Puodą palikti atidengtą. Atsargiai nugriebti paviršiuje susidariusias putas. Žiūrėti, kad sviestas neprisviltų, nes tada skleis nemalonų kvapą ir patamsės. Ghi turėtų būti aukso spalvos ir tokio skaidrumo, kad matytųsi puodo dugnas. Ghi per piltuvėlį išklotą merle atsargiai supilti į stiklinį arba molinį indą ir neuždengus atvėsinti iki kambario temperatūros. Jei bus saugomas ilgesnį laiką sandariai uždaryti ir palikti vėsioje vietoje. Naudojamą laikyti kambario temperatūroje. Imant jį iš taros šaukštas t.b. svarus ir sausas.


Šaltinis aprašymas

KOMENTARAS: Nugriebtus ir ant puodo dugno nusėdusius tirščius galima dėti į troškintas daržoves, sriubas ir kruopas. Kiek laiko gaminti ghi, priklauso nuo jo kiekio: 200g – 6-8min, 1kg - ~1val.
Iš patirties galiu pasakyti, kad labai priklauso nuo sviesto kokybės, iš naminio nebandžiau daryti, tik iš pirktinio. Ne visada susidaro putos. Virimo laiką stebėkite, nes priklauso koks puodas. Aš kaitinu ant elektrinės viryklės 2 padalos iš 9.
Labai skanūs miltiniai blynai ir omletai kepami ant šio sviesto, taip pat gerą skonį duoda košėms, sūnus labai mėgsta tiesiog užteptą ant batono.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą