GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.


2012-06-17

RUSIŠKI LIETINIAI



Lietinių tešla:
180g miltų
300ml pieno
1 kiaušinis
1 a.š. cukraus
0,5 a.š. druskos
30ml aliejaus

Mėsos įdaras:
600g kiaulienos faršo
2 svogūnai
1 v.š. miltų
2 v.š. sviesto
Prieskonių
Sultinio

Žuvies įdaras:
200g žuvies filė
2 svogūnai
1 v.š. miltų
4 v.š. aliejaus
Sultinio
Prieskonių

Varškės įdaras:
400g varškės
2 kiaušiniai
3 v.š. cukraus
1 v.š. miltų
1 a.š. vanilinio cukraus
Žiupsnelis druskos

Varškės ir silkės įdaras:
400g varškės
200g silkės

Visus produktus skirtus lietiniams išplakti iki vientisos masės. Masė turi gautis jogurtinės grietinės tirštumo. Gerai įkaitinti keptuvę ir patepti aliejumi tik tiek, kad būtų sudrėkinta, pilti didelį šaukštą tešlos, paskleisti keptuvėje ir blyną apkepti iš abiejų pusių. Iškepusį kol dar nespėjo atvėsti aptepti sviestu, tada blynai bus tamprūs ir neplyš vyniojant.

Mėsos įdarui faršą kepti keptuvėje kol suminkštės. Smulkiai pjaustytus svogūnus ir apkepti keptuvėje ant sviesto su miltais. Iškepusius sumaišyti su mėsa ir sumalti. Gautą masę aplieti sultiniu, apibarstyti prieskoniais ir gerai išmaišyti.

Žuvies įdarui išvirti žuvį ir susmulkinti. Svogūnus apkepti su aliejumi keptuvėje kartu su miltais, atskiesti nedideliu kiekiu sultinio, sudėti žuvį, suberti prieskonius ir gerai išmaišyti.

Varškės įdarui varškę sutrinti su cukrumi, kiaušiniais, ant sausos keptuvės pakepinti miltus ir vanilinį cukrų. Viską gerai išmaišyti.

Varškės ir silkės įdarui varškę sutrinti ir išmaišyti su smulkiai pjaustyta silke.

Lietinių kepimas.
1 būdas: į keptuvę pilti truputi tešlos (sluoksnis t.b. kiek storesnis nei lietinių). Šiek tiek apkepti, uždėti įdaro, užpilti dar vienu sluoksniu tešlos ir po minutės apversti.
2 būdas: įdarą sudėti į keptuvę ir užpilti tešla, kai apkeps blyną apversti (įdaras pats prilips prie blyno) ir iškepti iki galo.

Šaltinis seni užrašai

KOMENTARAS:  geriausia būtų kepti mažoje keptuvėje po vieną blyną, bet aš tokios neturiu, todėl kepiau didelėje po trys lietinius. Kepiau pagal 2 būdą su mėsos įdaru. Labai tiko kinietiškas pomidorų padažas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą