GAMINU SU MEILE – nuo šiol tai mano devizas. Anksčiau, net nesusimąstydama gamindavau, neteikdama tam didelės reikšmės. Noriu valgyti - einu ir gaminu. Tačiau nuo pirmojo namuose iškepto duonos kepalo viskas tarsi pasikeitė. Toks jausmas, kad nepakartojamas užmaišyto raugo ir kepamos duonos kvapas manyje pažadino meilę maisto ruošimui. Pagavau save fotografuojančią ką tik iškeptą duoną. Juk anksčiau to niekada nedarydavau! Tik tada susimąsčiau, kad maisto ruošimas yra savotiškas menas, kurio reikia mokytis visą gyvenimą. Tik tada supratau, kad begalo įdomu išbandyti kažką naujo, dar neragauto ir nesvarbu ar tai lengvai paruošiama, ar reikia daugiau laiko praleisti virtuvėje. Galima sakyti, kad pirmasis pačios rankomis išminkytas ir iškeptas duonos kepalas paskatino mane sukurti šį dienoraštį. Manau bus smagu ne tik man pačiai, bet ir kitiems po jį pasižvalgyti, pasisemti naujų įdėjų ir patiems GAMINTI SU MEILE.


2012-08-16

PLIKYTOS TEŠLOS SŪRIO PYRAGĖLIAI SU KUMPIU


125g miltų
100g sviesto
115ml vandens
4 kiaušiniai
120 g stambia tarka sutarkuoto fermentinio sūrio
150 g virto kumpio
druskos, maltų pipirų
malto muskato riešuto

Puode užvirti pasūdytą vandenį su sviestu, kaitinti reikia tol kol sviestas pilnai išsilydis. Tada suberti miltus ir mediniu šaukštu greitai išmaišyti. Maišyti reikia tol kol masė pradės atšokinėti nuo puodo sienelių ir sušoks į vieną kamuolį. Tada tešlą perdėti į kitą indą ir maišant įmušti po vieną kiaušinį (po kiekvieno gerai išmaišant). Pagardinti maltais pipirais ir muskatu. Suberti fermentinį sūrį ir gerai išmaišyti. Tada suberti juostelėmis pjaustytą kumpį ir gerai išmaišyti. Kepti keksiukų formelėje 180C 20-25min arba 180C 10min + 210C 15min.
Jei neturite keksiukų formelės, galima kepti ir kepimo skardoje ant kepimo popieriaus, tik reikia palikti pakankamai vietos pyragėliams plėstis.


KOMENTARAS:  sotūs ir neįprasti. Karštus galima valgyti, kaip antrą patiekalą, patiekiant su pvz grybų padažu. Pilnai atvėsintus - kaip užkandį. Skaniausi kepti tą pačią dieną. Vietoj virto kumpio naudojau rūkytą ir prieš kepant į kiekvieno pyragėlio viduriuką įspaudžiau po žalią alyvuogę.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą